De Idee

~~~OpWater~~~

Van Vrachtschip naar Rafelrand: de beroepsvloot niet slopen maar creatief en duurzaam inzetten

‘Wie per spoor een stad nadert, welke stad ter wereld ook, doorkruist gedurende enige tijd een diffuus overgangsgebied van sloperijen, optrekjes, merkwaardige etablissementen, werkplaatsen, ateliers en stukken land met duistere bestemming. Het is de rafelrand. Het is de plaats waar het nieuwe wordt geboren en het oude wordt afgevoerd. Het is chaos, en daarom is het eng en lelijk. Maar tegelijkertijd is het de humus van ieder sociaal ecosysteem, en geen levende stad kan zonder.’ (Geert Mak, NRC Handelsblad ’88).

…en zij bouwden een dorp, een dorp op het water. Een dorp dat voor zichzelf zorgt en voor de omgeving! Een dorp waar duurzame experimenten plaatsvinden: voer voor universiteit, hogeschool, ROC. Een dorp waar meesters hun gezellen begeleiden in laswerk, meubelmaken, creatief denken. Waar voedsel verbouwd, gegeten en gedronken wordt. Muziek en theater. Een dorp als organisme, dat kan ademen, groeien en krimpen, van vorm veranderen, reizen.

De initiatiefgroep ~opWater~ heeft een plan voor Pampushaven bij Almere. Het casco bestaat uit voormalige, niet meer renderende, vrachtschepen waarvan de ruimen geschikt gemaakt worden voor sociaal-culturele bestemmingen. Het wordt de rafelrand van Almere, die ambitieuze stad met zoveel toekomst en nog zo weinig verleden. Een creatieve broedplaats, die land en water, heden en verleden, met elkaar verbindt.

Eerst zullen met een tiental schepen de transitiepaden verkend worden van een verzameling vaartuigen die nog met ouderwetse fossiele brandstoffen worden aangedreven naar een op duurzame energie- en grondstofstromen draaiende autarkische gemeenschap. Vervolgens kan het dorp organisch verder groeien.

Drijvende gemeenschappen zullen in een wereld waar meer dan de helft van de mensen in deltagebieden woont en geconfronteerd wordt met stijgende zeespiegels en extreme weersomstandigheden niet alleen een humanitaire noodzaak worden maar bovendien een welkom staaltje van Nederlandse maritieme techniek en innovatie.

Henk Muis

Van Vrachtschip naar Rafelrand
Schepen duurzaam inzetten
Sietz Leeflang
tekst scheepvaartkrant.> http://reader.scheepvaartkrant.nl/swf/201307/Scheepvaartkrant-201307.pdf

Leave a comment